Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Algo traders.....Μία νέα απειλή ?

Τι θα συμβεί όταν οι υπολογιστές αντικατασταστήσουν το 90% του συνολικού όγκου συναλλαγών;
Οι algo έμποροι θα συναλλάσονται μεταξύ τους ...

Τι θα συμβεί όταν οι προθεσμίες εκτέλεσης πιάσουν το nanosecond;
Επόμενη στάση, τότε pico-second ….femto-second;
Πλησιάζουμε την ταχύτητα του φωτός ...
Πόσοι servers μπορoύν να συνδυασθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

Πώς ακριβώς κάνει το picosecond συναλλαγών τις αγορές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από ό, τι, δηλαδή, το χιλιοστό του δευτερολέπτου;

Θα επέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές και θα θέσουν τέρμα στην κούρσα των εξοπλισμών;

Πόσα “ καταστήματα” algo-trading μπορούν πραγματικά να συνυπάρξουν;
Σε ποιο σημείο τα κέρδη θα είναι τόσο μικρά , ώστε ορισμένες τέτοιες επιχειρήσεις θα σβήσουν τους server και θα το βάλουν στα πόδια;

Στο τέλος θα μείνουν μόνο λίγες…..
Αυτό ,δεν θα οδηγήσει σε θεαματική κόσμο-καταστροφή όπως η συντριβή της φουσκας των υποθηκών , αλλά αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί (και έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει;) είναι ότι σιγά-σιγά τα “παιδιά” αυτά αποχωρούν.

Μετά τι ; Τι κάνει ένας algo-trader ; Ποιες δεξιότητες από τις algo- συναλλαγές μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες αγορές;
????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η εξαφάνιση του δολαρίου ?

Στην πιο βαθιά οικονομική αλλαγή στην πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής, οι Άραβες σχεδιάζουν-μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία-να σταματήσουν τις συναλλαγές του πετρελαίου με δολάρια, μετακινούμενοι σε ένα καλάθι νομισμάτων, που θα περιλαμβάνει το γιεν Ιαπωνίας ,το γουάν της Κίνας, το ευρώ, τον χρυσό και ένα νέο, ενιαίο νόμισμα για τα έθνη στον Κόλπο Σαουδική Αραβία, Αμπού Ντάμπι, Κουβέιτ και Κατάρ.

Μυστικές συναντήσεις έχουν ήδη γίνει από υπουργούς Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία που έχουν εργαστεί για το νέο καθεστώς, το οποίο σημαίνει ότι το πετρέλαιο δεν θα τιμολογείται σε δολάρια.

Τα σχέδια, επιβεβαιώθηκαν τόσο από αραβικές αλλά και κινεζικές πηγές τραπεζικών στο Χονγκ Κονγκ, και μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της απότομης αύξησης των τιμών χρυσού.
Οι Αμερικανοί, γνωρίζουν ότι έχουν γίνει οι συνεδριάσεις , αν και δεν έχουν ανακαλύψει τις λεπτομέρειες , είναι σίγουροι για την καταπολέμηση αυτής της διεθνούς σκευωρίας που περιλαμβάνει τους μέχρι σήμερα πιστούς συμμάχους τους , Ιαπωνία και τους Άραβες του Κόλπου. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων , η Sun Bigan, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος εμβάθυνσης των διαιρέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την επιρροή και το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή. "Διμερείς διαμάχες και συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες"

Αυτό ακούγεται σαν μια επικίνδυνη πρόβλεψη για μελλοντικό οικονομικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα χρησιμοποιεί περισσότερο πετρέλαιο σταδιακά από τις ΗΠΑ, λόγω της ανάπτυξης της ,και είναι λιγότερο ενεργειακά αποδοτική. Η μεταβατική περίοδος στο νέο νόμισμα σύμφωνα με κινεζικές πηγές του τραπεζικού τομέα, μπορεί κάλλιστα να είναι ο χρυσός . Μια ένδειξη των τεράστιων ποσών που εμπλέκονται είναι ότι Αμπού Ντάμπι, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ κατέχουν από κοινού περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια σε αποθέματα δολαρίων.

Η παρακμή της αμερικανικής οικονομικής ισχύος, συνδέεται με την τρέχουσα παγκόσμια ύφεση ,αναγνώρισε σιωπηρά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick. "Ένα από τα κληροδοτήματα αυτής της κρίσης μπορεί να είναι η αναγνώριση της μεταβολής των οικονομικών σχέσεων εξουσίας», είπε στην Κωνσταντινούπολη πριν από τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά είναι η νέα οικονομική δύναμη της Κίνας-μαζί με το θυμό των πετρελαιοπαραγωγών και των εθνών που καταναλώνουν το πετρέλαιο απέναντι στην δύναμη των Η.Π.Α. να παρεμβαίνει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα-το οποίο ώθησε τις τελευταίες συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες του Κόλπου.

Η Βραζιλία έχει επιδείξει ενδιαφέρον να συνεργαστεί στο θέμα της μη πληρωμής του πετρελαίου σε δολάρια, μαζί με την Ινδία. Η Κίνα φαίνεται να είναι η πιο ενθουσιώδης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, αν μη τι άλλο λόγω των τεράστιων εμπορικών της συναλλαγών με τη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα εισάγει το 60% του πετρελαίου της, ένα μεγάλο μέρος από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Οι Κινέζοι έχουν δικαιώματα παραχώρησης παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ-είχαν μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ μέχρι φέτος-και από το 2008 έχουν $ 8 δις συμφωνία με το Ιράν για την ανάπτυξη της ικανότητας διύλισης και φυσικού αερίου. Η Κίνα έχει επίσης συμφέροντα στο Σουδάν (αντικατέστησε εκεί τα αμερικάνικα συμφέροντα) και διαπραγματεύεται συμβάσεις παραχώρησης πετρελαίου με τη Λιβύη.

Επιπλέον, οι κινεζικές εξαγωγές προς την περιοχή, δεν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των εισαγωγών από κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής, με μια τεράστια γκάμα προϊόντων από αυτοκίνητα, οπλικά συστήματα, τρόφιμα, ρούχα, ακόμη και κούκλες.

Οι Κινέζοι πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι οι Αμερικανοί έπεισαν την Βρετανία να μείνει έξω από το ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί μια πρόωρη απομάκρυνση από το δολάριο. Κινεζικές τραπεζικές πηγές λένε ότι οι συζητήσεις τους έχουν προχωρίσει πολύ για να μπλοκαριστούν τώρα. "Οι Ρώσοι θα φέρουν τελικά το ρούβλι στο καλάθι των νομισμάτων, Οι Βρετανοί έχουν κολλήσει στη μέση του δρόμου και θα μπούν στο ευρώ. Δεν έχουν άλλη επιλογή, διότι δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το δολάριο "

Κινεζικές οικονομικές πηγές πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Barack Obama είναι πολύ απασχολημένος με την οικονομία των ΗΠΑ για να επικεντρωθεί στις συνέπειες της μετάβασης από το δολάριο στο νέο νόμισμα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών. Η σημερινή προθεσμία για τη μετάβαση στο νέο νόμισμα είναι το 2018.

Οι ΗΠΑ συζήτησαν εν συντομία την τάση κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και άλλοι αξιωματούχοι έχουν ανησυχίες για το δολάριο εδώ και χρόνια. Πρόβλημά τους είναι ότι μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου τους είναι δεμένο σε δολάρια.
"Τα σχέδια αυτά θα αλλάξουν το πρόσωπο των διεθνών οικονομικών συναλλαγών," είπε ένας κινέζος τραπεζίτης . «Οι Η.Π.Α. και η Βρετανία πρέπει να ανησυχούν πολύ."
Το Ιράν ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας θα είναι πλέον σε ευρώ αντί για δολάρια .

Οι Τραπεζίτες θυμούνται , βέβαια, τι συνέβη τελευταία , όταν παραγωγός χώρα πετρελαίου στη Μέση Ανατολή αποφάσισε να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ αντί για δολάρια.

Λίγους μήνες αφότου ο Σαντάμ Χουσεΐν γνωστοποίησε την απόφασή του , Αμερικανοί και Βρετανοί εισέβαλαν στο Ιράκ…….